Activiteiten

Activiteiten

Sinds oktober 2014 ben ik bezig met een VVE-programma kiki voor gastouders.

“KIKI is een ontwikkelingskansen-programma voor gastouders en kleinschalige kindercentra. Met hulp van beer Kiki worden activiteiten uitgevoerd op vier ontwikkelingsgebieden: Motoriek, Sociaal-emotionele ontwikkeling, Spraak & Taal, Rekenprikkels. De methodiek is bedoeld als deskundigheidsbevordering voor het leren herkennen en benutten van ontwikkelkansen bij kinderen van 4 maanden tot 4 jaar.” meer informatie over VVE-KIKI

Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd. Verschillende activiteiten worden gepland afhankelijk van het seizoen en de tijd van het jaar, zelfs op feestdagen en in schoolvakanties. Een dagje uit behoort ook tot de mogelijkheden.

Activiteiten kunnen variëren van creatief zoals koken, bakken, knutselen etc. tot beweging- of muziekactiviteiten. Het ontwikkelen van de eigen creativiteit van het kind is hierin veel belangrijker dan het resultaat.

Naar buiten gaan behoort ook tot een vaste activiteit. Ik probeer zo vaak mogelijk, ook al het is niet zo mooi weer, even met de kinderen naar de speeltuin of de dierenboerderij te gaan. Eendjes voeren of in de speeltuin spelen. Wij kunnen ook gaan wandelen en bij mooi weer picknicken etc. Bij alle activiteiten vind ik het lekker bezig zijn en het plezier wat het kind eraan beleeft het belangrijkste. Baby’s volgen uiteraard hun eigen dagritme.

VVE-KIKI

Extra Care 4 Kids’ Gastouderopvang werkt met het speciaal voor gastouders ontwikkelde VVE(veelzijdige,-voorschoolse educatie)programma KIKI. VVE kan een posititief effect hebben op de cognitieve-en taalontwikkeling van jonge kinderen. Dit programma is een speelse manier om kinderen te stimuleren en zich te ontplooien. De hoofdrol in dit programma is weggelegd voor een lieve mooie knuffelbeer KIKI. Deze beer woont doet bijna altijd mee aan de dagelijkse activiteiten. Samen met de kinderen beleeft KIKI allerlei avonturen….bijvoorbeeld koekjes bakken, knutselen, liedjes zingen, buitenspelen…. Spelenderwijs leren de kinderen zo heel veel, want op het eerste ligt natuurlijk de nadruk, spelenderwijs. En wat is nu leuker dan dat je van alles leert van een beer? Zo kan KIKI een echt vriendje worden voor de kinderen.

Bij dit programma wordt gewerkt met maandthema’s, die opgebouwd zijn uit een inleiding, kern en afsluiting. Aan alle thema’s zijn activiteiten gekoppeld, het aanleren van liedjes, voorlezen van boekjes die met het maandthema te maken hebben, spelletjes, knutselwerkjes.

Het mooie van dit VVE programma vind ik dat het voor alle leeftijden toe te passen is, en zo goed aansluit bij de ontwikkelingsfase van ieder kind. Ouders krijgen elke maand een nieuwsbrief met daarin informatie over het maandthema.

Om het VVE programma optimaal te kunnen benutten heb ik een 5 daagse training gevolgd, en mag ik mezelf sinds het behalen van mijn VVE certificaat een VVE gecertificeerde gastouder noemen!

Gecertificeerde pedagogisch werkers KIKI